Ce înseamnă petele sau umflăturile de pe ouă?

Getting your Trinity Audio player ready...

Ouăle sunt un aliment de bază în multe diete, fie că preferi să le consumi moi, tari sau amestecate în omletă. Pe lângă faptul că sunt delicioase, ele sunt pline de nutrienți esențiali. Consumul de ouă ajută la reducerea colesterolului, scade riscul de boli de inimă și oferă proteine de calitate, toate acestea cu un aport redus de calorii. Totuși, este posibil să fi observat că unele ouă au coaja pătată sau cu mici umflături, ceea ce ar putea să te facă să te întrebi dacă sunt sigure pentru consum. Iată ce trebuie să știi despre aceste ouă înainte de a le găti.

De ce unele ouăprezintă pete sau umflături pe coajă?

Unele ouă au coaja decolorată, cu pete maronii închise. Acestea sunt cunoscute sub numele de ouă „pătate”. Aceste pete întunecate apar devreme în procesul de formare a oului, în timp ce acesta traversează oviductul găinii, organul care formează coaja și procesează gălbenușul. Dacă oul se rotește prea încet în timpul trecerii sale prin tub, coaja poate căpăta acest aspect pătate. De asemenea, este posibil să observi uneori ouă cu mici umflături pe coajă. Aceste „umflături” indică faptul că oul are o textură mai aspră decât ar trebui să fie. Acest fenomen apare tot în oviduct, când oul trece prin găină. Pot exista mici resturi în tub în timpul formării cojii, fenomen mai frecvent la găinile mai bătrâne sau mai tinere, care nu primesc suficienți nutrienți. În aceste cazuri, se eliberează calciu, care înconjoară resturile și formează acele mici umflături.

Este sigur să consumi ouă pătate sau cu umflături?

Răspunsul scurt este: da. Nu este necesar să arunci ouăle cu astfel de anomalii fizice, deoarece sunt perfect sigure pentru consum. În ceea ce privește siguranța alimentară, cel mai important aspect este modul în care sunt gătite ouăle. Principalul risc legat de consumul de ouă este Salmonella, un grup de bacterii care poate provoca toxiinfecții alimentare. Cu toate acestea, dacă observi pete negre sau verzi în interiorul oului, acesta ar putea fi un semn de contaminare bacteriană.

Pentru a te asigura că ouăle sunt sigure de consum, păstrează-le în frigider și folosește-le în termen de trei săptămâni de la achiziție. Chiar dacă nu observi culori neobișnuite în interiorul oului după ce îl spargi, este important să menții totul curat. Dacă intri în contact cu ouă crude în timpul gătitului, spală-te bine pe mâini, curăță ustensilele și suprafețele care au intrat în contact cu oul. De asemenea, asigură-te că ouăle sunt gătite bine, până când gălbenușul devine ferm.

Ouăle pătate sau cu umflături sunt perfect sigure pentru consum. Așa că data viitoare când te pregătești să gătești micul dejun, nu ezita să folosești aceste ouă, chiar dacă nu arată perfect.